Willem WilminkWat het precies voor programma gaat worden, kan Elsbeth Etty nog niet zeggen. Wel is duidelijk dat ze op 10 maart fragmenten gaat voorlezen uit haar biografie-in-wording over Willem Wilmink. In het Enschedese theater Concordia aan de Oude Markt 15, met geïmproviseerde muziek van klarinettist André Kerver en de zijnen. Aanvang: 16 uur.

Enschede – Heel letterverslindend Twente wacht erop: de biografie van Willem Wilmink. Elsbeth Etty is er al een aantal jaren mee bezig. Hoe lang duurt het nog, wanneer komt het boek uit? Etty: “Ik weet het nog niet. Het is bijna af, ik ben aan het afronden. Maar je weet hoe dat gaat bij uitgevers, soms duurt het langer dan je gedacht had…”

Hoeveel bassen?

Klarinettist André Kerver verheugt zich erg op het optreden aanstaande zaterdag. De Enschedese musicus was goed bevriend met de dichter. “Willem praatte altijd met mij over muziek. Een geweldig verhaal was het toen hij vertelde hoe hij zijn eerste accordeon heeft gekocht. Hij had een paar goeie schnabbels gehad in Amsterdam. Als een kind zo blij stapte hij met een volle portemonnee naar een accordeonwinkel. ‘Hoeveel bassen wilt u?’, vroeg de verkoper. Willem wist het niet. ‘Speelt u maar ’s een streepje,’ zei de man. Willem speelde. Na twintig seconden hief de man zijn hand: ‘Ho maar, 32 bassen lijkt mij meer dan voldoende.’ Dat verhaal heeft Willem mij wel vijf keer verteld”, lacht Kerver.

Elsbeth EttyTafeltje met kleedje

Elsbeth Etty kan in ieder geval zeggen dat ze een aantal fragmenten uit haar biografie gaat voorlezen, stukken die Wilminks leven van begin tot einde laten zien.

“Ik ga geen gedichten van Willem voorlezen, dat kunnen anderen veel beter. En ik heb tegen André gezegd dat ik op het podium voor mezelf graag net zo’n tafeltje met een kleedje erover wil als Willem altijd had. Wat die jongens van de muziek precies gaan doen, ik heb er geen idee van, maar het komt vast goed. Ze gaan improviseren, dat is wat ik weet.”

Dichter, dromer, gek

In 2015 hield Elsbeth Etty een lezing in het Rijksmuseum Twenthe. De titel was ‘Willem Wilmink, dromer, dichter en gek’. De vraag die zij als biograaf wil beantwoorden is of Wilmink zich van zijn eigen psychische constellatie bewust was. “Hij was geen volwassene, geen puber, eerder een kind. In hoeverre heeft hij zich met zijn ‘zwakheden’ kunnen verzoenen?”

Etty haalt aan dat men vaak denkt en schrijft dat Wilminks liedjes over zijn paradijselijke jeugd in Enschede puur autobiografisch zijn en dat zijn poëzie voortkomt uit zijn herinneringen. “Volgens mij is het eerder omgekeerd en komen zijn herinneringen voort uit zijn poëzie. Hij verjoeg de herinnering aan angst, oorlog en bommen. Hij wiste zijn geheugen en vulde het met iets nieuws om de ellende te compenseren.”

Reserveer hier

Klik hier om de flyer te bekijken

 

 

reageer als eerste
Recent Posts
Jente Postuma en André Kerver