Laatste nieuws:

Borboleta Music draait om improvisatie.

André Kerver verzamelt topmuzikanten uit het klassieke- maar ook jazz en wereldmuziek.
Invalid slider ID or alias.

Na een rijk en veelzijdig muzikaal leven, dat voornamelijk werd bepaald door noten, die door anderen zijn bedacht, staat klarinettist André Kerver aan het begin van een heel nieuw avontuur. Muziek die ter plekke ontstaat. Muziek die niet weergeeft wat een componist heeft bedoeld, maar muziek die op dat moment door de musici op het podium wordt bedacht.

Muziek die ontstaat uit de ontmoeting op de speelvloer, uit wederzijdse inspiratie. De concerten vinden plaats in de Jacobuskerk (Oude Markt 1) in Enschede op zondagmiddag tussen 16.00 en 17.00 uur. Door zijn jarenlange ervaring en muzikale ontmoetingen heeft hij grote namen uit de jazz-, de klassieke- en de wereldmuziek aan zich weten te binden. Elke keer is er een nieuwe bezetting van musici die André bijstaan in het maken van een geweldig improvisatie spektakel.

Concerten

Musici Borboleta Music

Media

De Nachtzoen: Andé Kerver

21-12-2015 Bert de Haan schrijft ‘Kerststukje’ voor Concordia Enschede

10-03-2017 André speelt vanavond het Klarinetconcert van Mozart uit z’n hoofd

Improvisatie van het hoogste niveau
Geplaatst op 25 september 2016 door Koen Edeling

Meesters van de improvisatiekunst

Dat jazz een van de muziekstromingen is, waarin improvisatie een belangrijke rol speelt, mag als een open deur worden beschouwd. Een avond zoals afgelopen vrijdag, waarin improvisatie het uitgangspunt is, vormt echter een uitzondering. Het concept dat Borboleta heet, werkt namelijk op deze manier. In de afgelopen seizoenen heeft Borboleta opgetreden in de St. Jozefkerk, later in de Jacobuskerk en vanaf dit seizoen zal Theater Concordia plaats van handeling zijn. Borboleta concerteert in telkens wisselende bezettingen. Koormuziek, poëzie en etnisch instrumentarium vormden opvallende muzikale ingrediënten.

De bezetting op vrijdagavond was -zoals het Jazzpodium de Tor betaamt- jazz angehaucht, want de helft van de vier leden hebben hun sporen inmiddels ruimschoots verdiend in dit genre. Klarinettist André Kerver is de enige vreemde eend in de bijt, al is hij een dermate grootsheid op zijn instrument, dat hij de taal van de jazz prima meespreekt, maar ook saxofonist Niels Bijl komt uit de klassieke hoek en voelt zich op dit jazzpodium toch als een vis in het water. Het was alsof er muzikale gesprekken werden gevoerd. Je kunt immers niet met z’n vieren tegelijkertijd praten, maar wel musiceren. De “gesprekspartners” voelden elkaar exact aan, lieten de ander aan het “woord” of gingen juist op een onverwacht ineens de “discussie” aan, alsof ze dat alle dagen deden. Soms werd er gekwebbeld, dan weer werd er in lange zinnen langzaam “gesproken”. De enige die écht het woord aan de muziek toevoegde, was oud- stadsdichteres Moes Wagenaar, die mooie sfeerbeelden neerzette. Verder vond ik ook de instrumentencombinatie wonderschoon gekozen: twee houtblazers en twee snaarinstrumenten.
Zonder de andere subliem musicerende heren te kort te doen, heb ik wel weer erg genoten van het uiterst inventieve spel van pianist Bert van de Brink, net als Ruud Ouwehand geboren in 1958. Van deze man klonk zelfs een van de weinige geschreven composities: Leaving.

Inspiratiebronnen genoeg: Bach en Mozart kwamen voorbij en met zeer veel gevoel voor muzikale humor werd zelfs een aanval ingezet op de Cancan: dit ontaardde nog nét niet in meligheid, maar kon wel rekenen op de nodige hilariteit. Een Braziliaans tintje mocht uiteraard niet opbreken op de vooravond van een reis naar dit land door André Kerver, al herkende ik eerder een rumba ritme dan bossa nova in Carinho.

TV Enschede FM

Contact

Contactgegevens: